fotoEiland

Een halve eeuw Cor de Kock

In december 1970 publiceerde het Algemeen Dagblad de eerste foto van ‘die man met die rode jas’. Lammetjes in de sneeuw. In ruim een halve eeuw volgden nog duizenden foto’s van de inmiddels bijna 77-jarige man uit Haaften die vele prijzen won bij de fotowedstrijd om de Zilveren Camera. In 1995 werd hij zelfs gekozen tot Fotojournalist van het Jaar.

Over deze expositie:

Startdatum: 09 april 2023
Einddatum: 30 juni 2023
Soort expositie: Foto expositie

De Kock is een echte fotojournalist, met een neus voor het nieuws. Hij maakte fotoreportages van de oorlog in Bosnië. En later van de weduwen van Srebrenica. Hij was bij D-Day herdenkingen in Normandië. Maar door zijn camera liet de fotograaf ook zien wat rampen teweeg kunnen brengen, zoals de brand in 2000 in de kabeltrein in Kaprun, waar 155 mensen bij omkwamen. Net als bij de gekapseisde veerboot Herald of Free Enterprise in 1987 in Oostende, waar 193 opvarenden omkwamen. De Kock heeft ook een goede band met het koningshuis. Hij reisde meermaals met Willem-Alexander en Maxima mee naar Curacao.

Maar het oog van de meester is vooral ook zichtbaar in het vastleggen van ‘gewone’ mensen in het ‘gewone’ leven. Boertjes, bezig met het slachten van hun eigen varken. De schaapsherder, omringd door zijn dieren. Plezier makende kinderen op de ijsbaan. In die sfeer kon hij met name de laatste 10 jaar zijn hart ophalen. Hij is sinds een jaar of 10 vooral actief in zijn eigen rivierengebied.

De expositie is voor het publiek toegankelijk vanaf zondag 9 april in het Biesbosch Museum te Werkendam.