Naamloos 1
   
 

1
HTML5, CSS3 and jQuery Navigation menu
1
Naamloos 1
   
 
      collectie
 

Collectie

Het Biesbosch Museum belicht verleden, heden en toekomst van de Biesbosch. In zeven museumzalen en zes kabinetten wordt op chronologische wijze de geschiedenis van de Biesbosch vanaf de St. Elisabethsvloed tentoongesteld. De zalen hebben centrale thema's terwijl de kabinetten deels ondersteunend aan de zalen zijn en deels een eigen thema belichten.

Een animatie van de St. Elisabethsvloed waarin de ramp zich in 1421 over de Groote of Zuidhollandsche Waard voltrekt is het startpunt van de rondgang door het museum.

De Biesbosch is door de eeuwen heen door de mens gebruikt om op allerlei manieren in zijn levensonderhoud te voorzien. Vanaf de vloed in 1421 tot 1970 was een getijdenverschil van twee meter een belangrijke factor om rekening mee te houden. Na de afsluiting van het Haringvliet in het kader van de Deltawerken is het getijdenverschil teruggebracht tot 20 tot 30 centimeter.

De Biesbosch heeft van oudsher een vloedkomfunctie. Dijken mochten niet te hoog worden zodat bij hoogwater de Biesbosch vol kon stromen en omliggende gebieden gespaard werden.
Ook tegenwoordig wordt de Biesbosch door Rijkswaterstaat ingezet om het hoofd te bieden aan stijgende rivierwaterafvoeren in combinatie met zeespiegelstijging. De Ontpoldering van De Noordwaard in het kader van de maatregel Ruimte voor de Rivier die in 2015 afgerond wordt, helpt mee om tot 2050 veiligheid in het rivierengebied te garanderen.

De expositie eindigt bij het beeld van de Biesbosch als Nationaal Park en natuurgebied. Het gereedschap van de huidige gebruiker bestaat uit de verrekijker, het fototoestel en staat daarmee in schril contrast met dat van de rietsnijder en de griendhakker in de daaraan voorafgaande tijd.

De rondgang laat zien dat in feite vrijwel elke vierkante meter grond in de Biesbosch op de schop is geweest.

1

@ 2016 Biesbosch MuseumEiland Werkendam

 
Naamloos 2
  over het museum


te zien en te doen


museum

biesbosch beleving

museumEiland

buitenmuseum

collectie

rondvaarten

fietsverhuur

wandelroutes

huwelijk

groepsarrangementen

vergaderen

bezoekersinfo


adres

openingstijden

prijzen

wisselexposities

spelregels

kinderfeest

eten en drinken


speel en leer


schoolprogramma

biesbosch beleving

plantenquiz

geheugenspel

steun ons


sponsors

vrienden

anbistatus

nieuws