Naamloos 1
   
 

1
HTML5, CSS3 and jQuery Navigation menu
1
Naamloos 1
   
 
      buitenmuseum
 

Buitenmuseum de Pannekoek

Menselijk handelen is sterk bepalend geweest voor het uiterlijk van het tegenwoordige Nationaal Park de Biesbosch. Door op grote schaal biezen, riet en griend te planten, te oogsten en te verwerken ontstond een levendige handel; de griend- en rietcultuur. In het Biesbosch Museum is te zien op welke wijze dat gebeurde.

Naast het Biesbosch MuseumEiland ligt buitenmuseum De Pannekoek, eigendom van Staatsbosbeheer. Grienden zijn door de mens aangeplante akkers met wilgen. De Pannekoek is in 1970 aangelegd op initiatief van de Stichting Biesbosch MuseumEiland met als doel inzicht te geven in deze cultuur.

Ga als u het terrein van het Biesbosch Museum verlaat linksaf en loop over de brug richting de dijk. Neem gelijk na de brug de betonnen trap naar beneden. Loop door het wilgenlaantje en let op verschillende door de bever om geknaagde bomen langs het wandelpad. Sla linksaf bij het informatiepaneel. Let ook op de verweerde knoestige knotwilgen naast het pad. In de kruinen groeien vaak ook andere planten. Iedere oude, goed ontwikkelde knotwilg is eigenlijk een 'miniatuur-natuur-reservaatje'.Tijdens de wandeling komt u op een zogenaamde griendheuvel. Hier werd het uit de griend gehakte rijshout opgeslagen voor transport.
Op de griendheuvel vindt u een schrankkeet van riet en wilgen. Deze onderkomens maakten de griendwerkers om in te overnachten. Ook ziet u een aakje dat gebruikt werd voor het transport van hout in de grienden.

Hier vlakbij vindt u ook een vangpijp van een eendenkooi en een wilgentuin en een oude klepduiker.

U kunt hier een beknopt wandelkaartje downloaden (pdf).

1

@ 2016 Biesbosch MuseumEiland Werkendam

 
Naamloos 2
  over het museum


te zien en te doen


museum

biesbosch beleving

museumEiland

buitenmuseum

collectie

rondvaarten

fietsverhuur

wandelroutes

huwelijk

groepsarrangementen

vergaderen

bezoekersinfo


adres

openingstijden

prijzen

wisselexposities

spelregels

kinderfeest

eten en drinken


speel en leer


schoolprogramma

biesbosch beleving

plantenquiz

geheugenspel

steun ons


sponsors

vrienden

anbistatus

nieuws