Naamloos 1
   
 

1
HTML5, CSS3 and jQuery Navigation menu
Biesbosch MuseumEiland ::: Verleden, heden en toekomst van De Biesbosch
Naamloos 1
   

Nieuws

Wees altijd op de hoogte van de ontwikkelingen bij en in het museum en ontvang de nieuwsbrief in uw mailbox. Meld u hier aan.

16-11-2017
Museumkwartier Award 2018
We staan in de Top 10 van de Museumkwartier Award 2018!
Help ons museum naar de Top 3 door een recensie te schrijven via deze link.

De eerste prijs gaat naar het museum dat tijdens de wedstrijdperiode (14 oktober tot en met 29 december) de meeste nieuwe reviews van 4 of meer sterren heeft gekregen.

In de derde week van november wordt de tussenstand van de 10 musea met de meeste beoordelingen bekendgemaakt. Deze 10 musea gaan door naar de finaleronde. Daar zitten we nu dus in!!! De Museumkwartier.nl Awards 2018 worden begin januari uitgereikt. Naast de waardevolle onderscheiding, officiële oorkonde en media-aandacht, krijgen de top 3 musea stevige promotionele aandacht via Museumkwartier.nl en in het magazine Alles over Geschiedenis.

Tot slot ontvangen de winnaars (online) marketing advies via Museamarketing.nl. Museumfans die hun stem uitbrengen maken kans op mooie prijzen als een weekendverblijf Zuid-Limburg (2 nachten voor 4 personen) in Buitenplaats de Mechelerhof, vrijkaarten voor diverse musea en proefabonnementen op het magazine Alles over Geschiedenis.
Doorsturen naar familie/vrienden/kennissen mag!

26-10-2017
Brabant Nacht
De nacht van 23 op 24 september werd de tweede editie van de Brabant nacht georganiseerd. In totaal namen zestig mensen hieraan deel, verspreid over twee locaties in de Biesbosch.

In Werkendam konden de deelnemers hun tent opzetten op Natuurcamping de Knotwilg. Vervolgens was er een wandeling met gidsen van Staatsbosbeheer met aansluitend een barbecue. Na een koude nacht was het de volgende morgen tijd voor een Vroege Vogeltocht. Om 7 uur werd vertrokken vanaf het Biesbosch MuseumEiland voor een tocht van bijna twee uur, met niet alleen vogels in de ontwakende natuur, maar zelfs drie bevers vrijwel bij aanvang van de tocht. Na de tocht was er voor de deelnemers een ontbijt in het Biesbosch Museum. Een nacht zoals opa met zoon en kleinzoon uit Asten opmerkte om nooit te vergeten!

25-10-2017
Presentatie De Nieuwe Biesbosch
21 september werd in het Biesbosch Museum het boek van Thomas van der Es en Stef den Ridder gepresenteerd. Boeken over de historie van de Biesbosch zijn er volop. Over de nieuw gevormde natuur in het gebied is vooral via sociale media veel te vinden. Tijd voor een boek, vond Thomas van der Es die zo ongeveer vergroeid is met de Biesbosch. Geboren in Sliedrecht is hij er opgegroeid en als boswachter mag hij er nu voor zijn werk dagelijks vertoeven.

Illustrator Stef den Ridder uit Zevenbergen ontmoette Van der Es tijdens een beverexcursie. "We raakten in 2015 aan de praat, ik liet wat werk zien en zo zijn we gaan brainstormen over een publicatie." Den Ridder (26) studeerde op de kunstacademie St. Joost in Breda. "Ik heb me al snel toegelegd op het tekenen van de natuur en me steeds meer toegespitst op dieren. In 2013 ben ik afgestudeerd".

Bij de keuzes voor de illustraties heeft Den Ridder zich laten leiden door de teksten van Van der Es. "Thomas kan zo beeldend vertellen dat een illustratie dan soms niet echt iets toevoegt. Dan vertelt het verhaal zichzelf.''

Van der Es heeft niet alleen oog voor iconen als de bever, de visarend en de zeearend. Ook bij kleinere, voor de doorsnee natuurliefhebber minder spectaculaire dieren maakt zijn hart een sprongetje. Zoals bij de boommarter of de kleine zwaan. Of de bijeneter, voor Van der Es een droomsoort voor de Biesbosch. Net zoals de bosbeekjuffer. En wat te denken van de parende, aan elkaar geplakte blauwgekleurde kleine roodoogjuffers.

De eerste exemplaren van het boek werden, hoe kan het anders, op een favoriete plek van Thomas in de Biesbosch gepresenteerd aan de Brabantse gedeputeerde van Natuur, water en milieu Johan van den Hout en aan Thomas voorganger als boswachter van Staatsbosbeheer Dirk Feij.


24-10-2017
NL Delta
Op 31 oktober 2016 werd NL Delta Biesbosch-Haringvliet verkozen tot één van de vier van de mooiste natuurgebieden van Nederland als onderdeel van het programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse van het Ministerie van EZ In NL Delta vormen de natuur, mens en economie al meer dan 600 jaar een hechte drie-eenheid. Alles draait om leven met de natuur en, in het bijzonder het water. Het is de plek waar rivierwater uit heel West-Europa de zee ontmoet en het internationaal kruispunt voor bijzondere (trek)vissen en -vogels, zoals de steur en de vis- en zeearend. Het gebied is continue in ontwikkeling waarbij schijnbaar onmogelijke combinaties mogelijk worden. Bijzondere contrasten zoals natuur en industrie, steden en trekvogels kunnen in één beeld samenvallen. NL Delta vertelt een typisch Nederlands verhaal. Het verhaal van leven onder de zeespiegel, van tegen water beschermen en ook van water maximaal benutten.

Op 8 september organiseerde NL Delta voor vele betrokkenen van onder andere provincies, gemeenten en organisaties die in het gebied werkzaam zijn een kennismaking met het gebied. In alle vroegte werd vanaf het bezoekerscentrum met De Halve Maen vertrokken voor een vaartocht naar de kades in Dordrecht. Hier werd de bus genomen om via de Kop van Het Land en Het Biesbosch MuseumEiland een tocht door de Noordwaard te maken om vervolgens naar Slot Loevestein te gaan. Vandaar werd via Geertruidenberg de tocht voorgezet naar Drimmelen. Vanaf Drimmelen werd er met de Z8 van de Zilvermeeuw naar Lage Zwaluwe gevaren. Met de bus ging het toen via Goeree-Overflakkee naar Stellendam. Van Stellendam naar Hellevoetsluis, waarna weer naar Dordrecht werd teruggekeerd www.nldelta.nl 

23-10-2017
VN-conferentie Public Service Day 2017
Het World Forum in Den Haag bood 22 en 23 juni plek aan de United Nations Public Service Day 2017. Tijdens deze tweedaagse internationale conferentie zetten landen zich in voor een betere publieke dienstverlening onder de titel ‘The Future is Now’. Centraal staat de vraag hoe de overheid de dienstverlening aan burgers kan verbeteren door haar aanpak te vernieuwen.

Als gastheer wilde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties delegaties een kans bieden om in praktijk kennis te maken met innovaties in de publieke sector.

Een van de werkbezoeken vond plaats aan het Biesbosch MuseumEiland. De basis hiervoor was de stelling: Coöperatief management van de stijging van water- en zeespiegels. De ca. 100 gasten werden welkom geheten bij de Spieringsluis waarna zij per fluisterboot naar het Biesbosch MuseumEiland gingen. Zowel voordat men bij de Spieringsluis arriveerde als na afloop van de conferentie werd uitgebreid stilgestaan [letterlijk want de bussen stopten diverse malen] bij de ontpoldering van de Noordwaard. Een uniek Nederlands project in het kader van Ruimte voor de Rivier en waterbeheersing.

22-10-2017
Huib den Tuinder bibliotheek
Op vrijdag 16 juni werd in aanwezigheid van mevrouw den Tuinder, kinderen en kleinkinderen, familie en belangstellenden de naam onthuld van de bibliotheek van het Biesbosch Museum: de Huib den Tuinder Bibliotheek.

Onderstaand de toespraak van zijn dochter Wilma ter gelegenheid daarvan.
Huib den Tuinder kwam vanuit zijn werkzaamheden voor het gewestelijk arbeidsbureau te Almkerk in aanraking met de Biesbosch, dat was in 1958, waarna hij fanatiek is gaan verzamelen om zoveel mogelijk van de geschiedenis van dit unieke gebied te bewaren en vast te leggen. Uiteindelijk allemaal met één doel; het stichten van een museum in de Brabantse Biesbosch. Dit museum moest naar zijn zeggen ‘geen statische oudheidskamer worden, maar een dynamisch streekmuseum mét een archief’. Biesboschmuseum, versie 1, opende in 1984 waarbij den Tuinder het creatief brein was achter de inrichting van de tentoonstelling. In 1994 gevolgd door dit museum op de door de stichting zo gewenste locatie bij buitenmuseum De Pannekoek. Ook hier was hij betrokken bij de inrichting en wijze van tentoonstellen van de collectie van het museum.

Twee jaar geleden alweer werd het gebouw nog eens uitgebreid met 1.000m2 en is op dat moment de museale presentatie geheel aangepast naar deze tijd, aansprekend voor het hedendaagse publiek. Deze gewijzigde presentatie is door het brede publiek goed ontvangen en de uitstekende bezoekersaantallen bevestigen dat. Het bruist van de activiteiten en er is veel belangstelling. Dit is belangrijk in een tijd waar op subsidies wordt gekort en het voortbestaan van het museum ook afhankelijk is van een goede financiële performance.

In 1998 droeg Huib den Tuinder zijn archief over aan de Stichting. Vele uren tijd zaten in de samenstelling van die bibliotheek die honderden boeken en duizenden krantenknipsels bevat. Het was voor hem een ‘dubbel’ moment, maar zo gaf hij aan; het archief hoort thuis in het Biesboschmuseum.

Als we in het museum ‘nieuwe stijl’ rondlopen herkennen we niet meer zoveel van de oude tentoonstelling van den Tuinder en zien we een deel van de verzamelde collectie terug. Ik moet dan nog wel eens denken aan het beeld dat ik heb van die kamer vol spullen in het Arbeidsbureau waar een smal paadje je naar het bureau van ons pa leidde.
Maar …..we begrijpen de verandering die het museum heeft ondergaan.

Daarom is het voor de naaste familie fijn dat er een plaats is in het huidige museum die herinnert aan de grondlegger van het museum. 40 jaar heeft hij veel tijd aan het archief en bibliotheek besteed om de historie van de Biesbosch en het leven in de Biesbosch te behouden voor het nageslacht. Deze schat aan informatie is onmisbaar in dit museum. De familie dankt het bestuur van het Biesbosch Museum en van de Stichting Vrienden voor de uitnodiging en de wijze waarop jullie deze vernoeming van de bibliotheek in overleg met ons gestalte hebben gegeven. Wij wensen het museum en allen die zich hiervoor inzetten heel veel succes in de toekomst!

Bij binnenkomst in de bibliotheek is rechts een samenvatting te lezen over Huib de Tuinder, terwijl op de linkerwand een kenmerkende foto van hem geplaatst is achter zijn bureau in Almkerk. Op het plafond zijn een aantal uitspraken van de Tuinder aangebracht, waaronder de hierboven door zijn dochter gememoreerde uitspraak.


21-10-2017
Erkenning voor het verzetswerk van boeren uit de Biesbosch tijdens WOII
Op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam is woensdagmiddag 3 mei een oorlogsmonument onthuld. Het is een eerbetoon aan de boeren uit de Biesbosch die in de oorlogsjaren veel verzetswerk hebben verricht, maar daar nooit erkenning voor hebben gekregen. Een vergelijkbaar monument is onthuld in Drimmelen.

Het monument is geen monument om slachtoffers te herdenken, maar om vergeten helden te eren. De initiatiefnemer is filmmaker Rinus Rasenberg, die in 2015 het verhaal van de liniecrossers liet zien in de film 'Biesbosch onder Vuur'. “De boeren hebben veel gevaarlijk werk gedaan. Met gevaar voor eigen leven hebben ze onderduikers opgevangen. Ze hebben gestrande Engelse piloten en Joden opgevangen en gaven ook nog eens Duitse krijgsgevangenen te eten.”

Het monument bij het Biesboschmuseum werd onthuld door burgemeester Yves de Boer. Op beide monumenten staat de tekst: 'Dappere stilte, verscholen in groen. Laat eerbetoon, de natuur omhulde de helden.' Dat de boeren in tegenstelling tot de liniecrossers nauwelijks waardering hebben gekregen voor hun verzetswerk lag ook aan de boeren zelf. De boerenstand was zwijgzaam na de oorlog.


 
 
 
 
Naamloos 1

 

 
 
 
 
1

@ 2016 Biesbosch MuseumEiland Werkendam

 
Naamloos 2
  over het museum


te zien en te doen


museum

biesbosch beleving

museumEiland

rondvaarten

fietsverhuur

wandelroutes

huwelijk

arrangementen

eten en drinken

bezoekersinfo


adres

openingstijden

prijzen

winkel

wisselexposities

spelregels

kinderfeest

eten en drinken


speel en leer


schoolprogramma

biesbosch beleving

plantenquiz

geheugenspel

steun ons


subsidiegevers

sponsors

vrienden

anbistatus

nieuws


nieuws

archief